top of page
Top History.jpg
Beton BG.jpg
Lissy Boesen

Lissy Boesens værker står overalt i det offentlige rum, i ind- og udland, på torve og gågader, i skolegårde, boligområder og parker. Men hvem er kvinden bag de kendte og populære legeskulpturer, der har spredt sig til store dele af verden?

It is designer and artist Lissy Boesen who, since 1988, laid the foundation for the play sculptures. Meet her here, along with many indispensable and inspiring cats.

Cat in garden

Lige siden barndommen har Lissy Boesen været optaget af forme og design, ofte med afsæt i naturen. Smukke sten, spændende planter og ikke mindst dyrenes verden betød meget for hende under opvæksten som landmandsdatter på Lolland, og i skolen fandt hun selvtillid gennem sin evne til at tegne. 

Efter ophold i Paris, hvor Lissy Boesen studerede på Academie La Grand Chaumiere, med privatundervisning hos bl.a. Richard Mortensen, blev hun optaget på Kunstakademiets Arkitektskole i København i 1972, hvorfra hun tog afgang i 1978. 

Beton BG.jpg

I løbet af sin karriere har Lissy Boesen også arbejdet på DR TV’s dukkeværksted og som scenograf i Helsingfors, inden hun begyndte at udvikle sine legeskulpturer. Med de store legedyr fandt hun til gengæld et projekt, hvor hun kunne kombinere kunstnerisk formgivning med en meningsfuld, menneskelig indsats. Altså et samspil mellem kunst, mennesker og dyr.

Crocodile
Legeskulpturen

Ideen til Lissy Boesens legeskulpturer begyndte at tage form, da hun på et tidspunkt fik til opgave at udvikle et legepladsmiljø sammen med en gruppe skolebørn. Børnenes leg var en stor inspiration, fortæller hun:

”Børn elsker jo at klatre og røre og bruge deres fantasi. Kommer de i nærheden af store sten eller skulpturer, begynder de næsten automatisk at klatre og finde på lege. Og så tænkte jeg, det kunne være sjovt at lave nogle store ting, de kunne klatre på.”

Beton BG.jpg

Hjemme i sit københavnske kælderværksted skabte Lissy Boesen designet og udviklede den metode, der siden blev brugt til at støbe og seriefremstille hendes legedyr. Den første katteskulptur blev en succes, og med tiden fik den selskab af katte i andre stillinger samt et større menageri af andre dyr: en hund, en høne, en hest og en bamse, bare for at nævne nogle få. 

 

Katten er imidlertid stadig Lissys favoritfigur. Kattemotivet er blevet en rød tråd, der går igen i andre dele af hendes formkunst. Og det er katten, hun bruger som varemærke for sin virksomhed, Lissy Boesen Design. 

Beton BG.jpg
Katten

Lissy Boesens legeskulpturer er i høj grad præget af glæden ved ét bestemt dyr: katten, der med sine yndefulde bevægelser, rolige væsen og egensindige personlighed appellerer både til hendes fantasi og følelser.

 

”Jeg har altid haft katte, både som barn og voksen, og de har altid inspireret mig,” siger hun. ”Katten er et smukt og fascinerende væsen, der hviler i sig selv - og det er næsten som om, at den forstår at arrangere sin krop, så den tager sig ud på bedst mulig måde.” 

Med så oplagt en ’model’, er det næppe tilfældigt, at den allerførste af hendes legeskulpturer blev en stor, liggende kat.

Laying cat
Processen

Lissy Boesens værksted er en Aladdins hule af figurer, fade, prototyper og ler skitser af kendte og ukendte legedyr. Nogle er forstadier eller eksperimenter, der aldrig kommer i produktion. Andre bliver måske grundlaget for en unika-vase, en udendørsudsmykning eller ny skulptur på legepladsen.

I formgivningsprocessen finder Lissy Boesen stor glæde i fordybelsen. For at finde den rette form til en ny legeskulptur, bruger hun megen tid på at studere billeder, andre dyrefigurer og levende dyr. Bagefter arbejder hun i et langsomt, dvælende tempo med en mindre lerfigur, der skal blive modellen for en egentlig prototype i fuld størrelse. Der kæles for alle detaljer, og figuren pudses og poleres i det uendelige for at opnå den glatte, afrundede enkelhed, der kendetegner hendes stil.

Når hun endelig er tilfreds med lerfiguren, fremstiller Lissy Boesen sin prototype i fuld størrelse. Den store figur går videre til hendes samarbejdspartnere, der fremstiller en speciel gummiform til seriefremstilling. 

 

Til støbning af skulpturerne bruges en speciel, gennemfarvet beton, der ikke forvitrer, og som giver en glat og ’blød’ overflade, der er lækker at røre ved. Det bliver nærmest umuligt at holde fingrene fra “kælestenen”.

Beton BG.jpg
Andre produkter

 

Blandt legeskulpturerne findes også en serie af siddemoduler, der kan sammensættes efter ønske, med eller uden dyreskulpturer.

Udover de store produktioner, skaber Lissy Boesen også unika designs, som vaser, fade, skåle og mere. Alt sammen inspireret af naturen med bløde organiske former.

Beton BG.jpg

Formerne er ofte inspireret af bølgende vand og smukke vækster – efter et helt liv som designer holder Lissy Boesen stadig af at hente ideer fra naturen, ikke mindst i området omkring hendes sommerværksted på Møn.  

 

Og eftersom der er tale om et Lissy Boesen design, vil man i mange af disse værker også kunne finde antydningen af en kat...

Katte silhuette.png
bottom of page